Pomysł na szpinakowe gnocchi

Pomysł na szpinakowe gnocchi

gnocchi_szpinakowe

Składniki:

  • Ziemniak 1kg
  • Szpinak 100g
  • Mąka ryżowa 200g
  • Jajko 1szt
  • Czosnek 15g
  • Masło 40g
  • Parmezan 5g

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki.
  2. Ugotowane ziemniaki pozostaw chwilę do ostudzenia.
  3. Szpinak miksujemy z odrobiną wody.
  4.  Ziemniaki przeciskamy przez praskę do puree prosto do szpinaku.
  5. Dodajemy mąkę, sól i roztrzepane jajko.
  6. Wszystkie skłądniki mieszamy i zagniatamy na ciasto.
  7. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy więcej mąki.
  8. Masę dzielimy na mniejsze porcje. Na blacie oprószonym mąką formujemy wałeczki o grubości 2 cm.
  9. Wałeczki kroimy na kawałki o grubości 1cm.
  10. Uformowane ciasto wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
  11. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy wyciskany czosnek, mieszamy.

Makroskładniki:

476,75 KCAL, B 17,65g, T 10,75g, W 85,75g

1 . Dietetyk kliniczny

dietetyk Pszczyna, dietetyk Śląsk , dietetyk onkologiczny, żywienie onkologiczne, jak przejść na dietę, zdrowa dieta , odżywianie bez zastosowania diety, Dietetyk kliniczny mgr Klaudia Chwedyna www.simplydiet.pl https://simplydiet.pl 1 https://www.facebook.com/SimplyDiet/. żywienie kliniczne

"Stań się prekursorem swojego zdrowia"

ONKOLOGIA | HIPERCHOLESTEROLEMIA
JELITA | PEDIATRIA | CUKRZYCA typu II