Naleśniki ze szpinakiem

Pomysł na naleśniki ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 5 ml oleju rzepakowego
  • 120 ml wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 100 g sera ricotta
  • 150 g szpinaku
  • przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąke, dodać jajko, mleko i wodę.
  2. Zmiksować na gładkie ciasto.
  3. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
  4. Przed pierwszym naleśnikiem wylać na patelnię pół łyżki oleju i rozsmarować za pomocą ręcznika papierowego.
  5. Przypiekać naleśniki z obu stron do ścięcia masy.
  6. Szpinak umyć i pokroić.
  7. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
  8. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę.
  9. Kiedy się lekko zeszkli, dodać czosnek i szpinak.
  10. W razie potrzeby dolewać wody.
  11. Gdy szpinak będzie miękki, dodać przyprawy oraz ser ricotta.

Makroskładniki:

445 kcal, B: 18g ,T:19,5g , W: 50,5 g (1 porcja)

1 . Dietetyk kliniczny

dietetyk Pszczyna, dietetyk Śląsk , dietetyk onkologiczny, żywienie onkologiczne, jak przejść na dietę, zdrowa dieta , odżywianie bez zastosowania diety, Dietetyk kliniczny mgr Klaudia Chwedyna www.simplydiet.pl https://simplydiet.pl 1 https://www.facebook.com/SimplyDiet/. żywienie kliniczne

"Stań się prekursorem swojego zdrowia"

ONKOLOGIA | HIPERCHOLESTEROLEMIA
JELITA | PEDIATRIA | CUKRZYCA typu II